Marosvásárhelyi kerékpárosok felvonulása

A Pro Biciclo Urbo egyesület megkezdi egy figyelem felkeltő eseménysorozat szervezését, amelyekkel szeretnénk ráirányítani a helyi hatóságok figyelmét a kerékpáros közlekedés hiányosságaira. Az események minden hónap második csütörtökén kerülnek megszervezésre, Marosvásárhelyi kerékpárosok felvonulása (Marșul bicicliștilor din Mureș) címszó alatt, minden egyes alkalommal egy másik útvonalon a városban.
Az eseménysorozat célja felhívni a figyelmet:
- hogy a kerékpárosok ugyanúgy a forgalom résztvevői mind az autósok, az úttesten közlekednek, megosztva azt az autósokkal,
- hogy a városban nincs megfelelő kerékpáros infrastruktúra (kerékpár sávok, utak, stb.),
- hogy a kerékpáros közlekedés egy alternatív közlekedési mód, amely csökkentheti a légszennyezést, az autós forgalmat,
- hogy egy élhető, emberi városra van szükségünk, megfelelő közszállítással, infrastruktúrával, alternatív közlekedési lehetőségekkel, közösségi terekkel, stb.
Az események során kerékpározni fogunk egy előre megszabott útvonalon (minden esetben más és más útvonalon) a város területén, betartva a közlekedési szabályokat (elsőbbség adási szabályok, jelzőlámpák, irányváltoztatás, stb.). Minden résztvevő kerékpárja a szabályoknak megfelelően kell legyen felszerelve: fékek, lámpák, macskaszemek, csengő, stb.
Az első eseményre 2019 október 10-én kerül sor, 18 órától. A résztvevőket a Színház mögötti parkolóba várjuk, innen fogunk elindulni 18 órakor a következő útvonalon: Aurel Filimon utca, Călărașilor utca, Rózsák tere, Győzelem tér (kétszer kerüljük meg a Főteret), 1918 December 1 bulevárd, Ștefan cel Mare utca, Bolyai Farkas utca, Mihail Kogălniceanu utca, Bernády György tér, Petőfi Sándor tér, Rózsák tere (még egyszer megkerüljük a Főteret), Călărașilor utca, Aurel Filimon utca. Térkép: https://www.bikemap.net/en/r/5348306/
A felvonuláson 14 éven felüli személyek vehetnek részt, megfelelően felszerelt kerékpárokkal. A résztvevők kötelesek betartani a közlekedési szabályokat (egy sorban haladni a járda szegély mellett, stb.). Kérjük a Pro Biciclo Urbo egyesület tagjait, hogy sárga láthatósági mellényt viseljenek.