Rólunk

Kik vagyunk?
 
A Pro Biciclo Urbo Környezet- és Természetvédelmi Egyesületet 1994 áprilisában jegyezték be. Fő célkitűzése a kerékpározás, mint alternatív nemszennyező közlekedési módozat előmozdítása, de tágabb viszonylatban a környezet és a természet védelme is. Tagjaink között vannak orvosok, munkások, gyógyszerészek, vállalkozók, mérnökök, stb. Benne vagyunk az Romániai Biciklizők Szövetségében (Federatia Biciclistilor din Romania), alapító tagként.
Az évek folyamán javaslatokat tettünk a marosvásárhelyi önkormányzathoz, az alábbi ügyekben:
- kerékpártárolók telepítésére a város 23 sűrűn járt helyére
- a Poklos-patak melletti kerékpározás könnyítésére.
Mindezekből, 12 év után sem valósított meg semmit az önkormányzat. Kéréseinket több alkalommal, kampányokkal, tüntetésekkel nyomatékosítottuk.
Például:
- a főtéri kerékpározásért, 1995-ben,
- 1999-ben-a Dózsa-György úti kerékpárút megmentéséért,
- 2000-ben- a kerékpározás támogatásáért általában,
- a Föld-napokon és az Autómentes Napokon, minden évben.
2001 után visszafordíthatatlan környezetpusztítások szaporodtak el Marosvásárhelyen. Mint ismeretes, garázsok (és újabban: parkolók) telepítésével semmisítik meg a természetes környezetet és viszik be a kipufogógázt, motorzajt addig viszonylag csendes lakókörnyezetekbe, tüntetnek el játszótereket, fákat, zöldövezeteket. A biciklis közlekedés is hovatovább egyre veszélyesebb az elvadult gépjárműforgalom miatt. Tevékenységünk 2001-2008 között ezért túlnyomórészt a városi környezet megóvására helyezte a hangsúlyt, úgymint zöldövezetek megóvása, az autózás okozta közvetett és közvetlen környezeti károk mérsékelése. Rendszeresen szervezünk kerékpártúrákat, amelyeket meghirdetünk az érdekelt körökben és a sajtóban. Részt vettünk más szervezetek által (Kolozsváron, Bukarestben működő) kezdeményezett, országos érdekű, biciklizést támogató kampányban, így például a „Pro Velo”, „Velorutia” tervezetekben. Részt vettünk a Korszakváltó Határon-túra 2010 túrán a Marosvásárhely - Székelyudvarhely szakaszon.
Egyesületünk tagdíjakból, adományokból, 2%-os adóátutalásokból tartja fenn magát. Évek során, eddigi legjelentősebb támogatónk a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány volt.. Fontosabb célkitűzéseink: a városi kerékpározok érdekvédelme kerékpársávok, tárolók, szervízhálózat létesítése a közlekedés okozta környezeti ártalmak csökkentése egészséges és környezetet kímélő gondolkodásmód és életmód terjesztése. Eredményeink: az autóforgalom kitiltása vasárnapokon Marosvásárhely főteréről megmozdulások a közúti légszennyezés és zajártalom ellen kerékpáros kirándulások